till barnkalas.
till barnkalas.
Pernillas dumle chips...
Smält chokladen, i vattenbad på spisen eller i mikrovågsugn.
Blanda chokladen med kokosflingorna och citronsaften. Smaka av med citronsaften så att du får den smak du vill ha.
Ställ smeten svalt och låt den svalna en stund - men inte så länge att smeten hinner stelna helt. Smeten ska vara lite halvfast så att man kan forma kulor av den.
Forma kulor, rulla med händerna. Rulla kulorna antingen i kokosflingor, strössel eller pudra med florsocker. Lägg dem i en burk med lock och förvara i frysen.
Snöbollar
100 g riven kokos
Värm mjölken och smöret på medelhög värme. Vispa ständigt.
Efter ca 10 minuter börjar det hela bli tjockt.
(Massan har rätt konsistens när man kan dra en sked igenom och sedan se kastrullens botten i ett ögonblick, innan massa flyter tillbaka.)
Häll massan i en stor djup tallrik och låt den svalna.
Smörj händerna med lite smör eller olja och ta upp små mångder av massan som du formar till kulor.
Rulla kulorna i riven kokos.Som jag färgade rosa.
Förvaras svalt. Jag hade mina i frysen och då blir dom nästan lite godare när man tar ut dom och äter dom iskalla.
Beijinhos
150 gram mjölkchoklad
100 gram flagad mandel
Gör så här:
Rosta den flagade mandeln i stekpanna. Häll upp på en tallrik och låt svalna. Smält nougat i en skål över ett vattenbad. Bryt ner chokladen i nougat och rör tills allt blandat sig till en slät smet. Rör ner mandel och häll upp i en form gjord av bakplåtspapper eller annan form som du klätt med bakplåtspapper. Låt stelna, skär sedan i lagom stora bitar. Rosta mandeln i en torr stekpanna
Winernougat
Ta en liten form som ni lägger bakplåtspapper i botten.
Pernillas snabb fudge
Gör så här:
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°, rör om då och då. Koktid kan variera mellan 15-30 minuter beroende på hur vid kastrullen är.
- Riv det yttersta av skalet på citronen och blanda i smeten.
- Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm (för 80 st). Häll smeten i pannan. Låt kolan stelna något. Skär eller klipp den i bitar.
Vid 122-125°C är knäck eller kolasmeten lagom kokt. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.
Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar. Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Citron Kola
Krisp Krisp kaka
Pepparkaksbollar
En valfri mängd pepparkakor
Pepparkaka glass
Jag har hittat ett underbart recept på pepparkaks drömmar. Jag har valt att ändra receptet för att få den mjölkfri. Min man är allergisk och det är alltid lika roligt när man hittar ett recept som man kan göra åt honom. Detta kommer bli en favorit. Dom var jätte goda. Man fick en riktig smak av pepparkaka och samtidigt så känner man att det är drömmar. Hela köket luktade pepparkaka igår och man fick verkligen julkänslor. Julen närmar sig med storm steg nu.
Här hittar ni original receptet :http://www.femme.se/bambi/2014/11/02/pepparkaksdrommar-2/
100 g mjölkfritt smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl
1½ msk pepparkakskrydda
Gör så här :
Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i taget.
Blanda hjorthornsaltet och pepparkakskryddan med lite av mjölet och rör ner i smeten. Arbeta sedan in resten av mjölet. Rulla till bollar och lägg på en bakpappersklädd plåt.Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter.
Pepparkaksdrömmar uta...
Gör så här :
Oreo bars
Pernillas jul rocky
1 dl sirap
100 g smör
3 tsk vaniljsocker
3-4 tsk kakao
Gör så här:
Koka alla ingredienserna i ca 5 minuter.
Häll upp på plåt och låt stelna.
Skär eller klipp i bitar.