3 Läs mer >>

Idag var det dags för oss föräldrar att bidra med fika till sonens fotbolls match och då kan det var bra att ha en mamma som alltid har frysen full med fika. Idag fick det bli en picknick kaka som jag skickade med och den är så himla god och verkligen enkel att göra.

 

Ca 10 bitar

1 ägg

1 dl strösocker

1 ½ tsk bakpulver

1 dl filmjölk

50 g smör, smält

2 ½ dl vetemjöl 

Garnering kanel  & pärlsocker 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 20–22 cm i diameter med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet. Bred ut smeten i formen. Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan.

Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.

 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snabb och super god p...

0 Läs mer >>
Jag kan verkligen bli jätte sugen på " myrstackar " och när det finns färdigt på ett fik så brukar jag välja dom. Men nu tänkte jag att det måste ju gå och baka dom själva.
Så det gjorde jag igår.
Jag vet själv inte vad det är för skillnad på " myrstack" och " arraksboll " men det kanske ni kan hjälpa mig med.
Dom blev i alla fall jätte goda och fina tycker jag. Jag rullade mina i brunt strössel , polkaströssel och kokos och
alla 3 sorterna blev jätte goda.
 
 
 
8- 10 st
 
 

300 gram sockerkaka (gärna ”gårdagens”)

1 dl strösocker

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

150 gram smält smör

2 tsk arraksarom el. punsch ev.

1-2 msk potatismjöl

Strössel att rulla bollarna i

Gör så här : 

Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedare. Finhacka till smulor, det gör inget om det finns några grövre bitar kvar. blanda med socker, kakao och vaniljsocker. Droppa i arraksarom i det smälta smöret och rör om kraftigt så allt blandar sig. Häll  detta över kakdegen. Rulla nu bollar med händerna och vänd runt i chokladströssel.

Lägg i små formar eller direkt på en bricka/fat. Låt stå kallt minst en timme före de serveras. Om du tycker att degen blir alldeles för svår att forma och den lätt faller isär kan du röra ner en eller två matskedar potatismjöl i degen då går det lättare, men behövs inte alltid! Beror mkt på hur färsk sockerkaka du använder.

 

 
 
 
 
 

 

Myrstackar / arraksbo...

0 Läs mer >>
175 g Smör, rumsvarmt
3 dl Strösocker 
1 dl Kakao
1/2 dl ljus Sirap
Salt 
3 Ägg 
1 1/2 dl Vetemjöl 
 
Kokostäcke:
 
50 g Smör
2 msk msk Ljus sirap
2 msk Mjölk
3/4 dl Strösocker
1 msk Vetemjöl
100 g Kokosflingor
 
Gör så här :
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt.
2. Tillsätt kakao, sirap och salt. Vispa i äggen och mjölen.
3. Häll smeten i en springerform. (Man får grädda lite längre än om man häller allt i en långpanna.)
4.Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.
5. Smält smöret till kokos täcket. Blanda i sirap,sirap,mjölk,socker och mjöl.Vispa ihop.Rör i kokosflingorna.Bred ut täcket på kakan och baka yttligare i ca 10 minuter.
 
 
 
 
 



 
 

Delux bitar

0 Läs mer >>
Det här är ett godis från Brasilien. Dom är så himla goda och det är svårt att bara ta en liten kaka.
 
Till 35 st behöver du :
 
1 burk kondenserad mjölk ca 400 g
50 g Smör 
3 msk Kakao
1 krm Salt
 
Garnering : Kakao / strössel 
 
Gör så här:
 
1. Häll den kondenserad mjölk,smör,kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Sätt plattan på högsta värme och rör hela tiden med en trägaffel.
 
2. När smeten har börjat tjockna så sänker du värmen till medel temperatur.Om det bildats klumpar så kan du rör med en visp i några sekunder så försvinner dom.
 
3. Smeten är färdig när den är tjock och det tar ca 8 - 10 minuter.
 
4. Låt smeten kallna i kylskåpet i ca 1 - 2 timmar.
 
5. Forma sedan bollar av smeten och rulla dom i kakao eller strössel.
 
6. Forma Bridadeiros kallt, de är godast kalla.

Hoppas ni njuter lika mycket som mig över detta receptet för dom blir vekligen super goda.
 
 
 
 

Brigadeiros

0 Läs mer >>
Ikväll börjar hela Sverige bakar på kanal 7 kl 21.
Det ska verkligen bli super roligt att följa alla som är med i programmet.



Hela Sverige bakar

1 Läs mer >>
Idag var vi på Rusta och köpte nya tapeter till köket.
Då passade jag på att köpa dessa grejer till min bakning..Det är en kakstämpelsats och kakburkar 3 st olika storlekar.Man ju aldrig få för mycket av snygga bakburkar.

Nya baksaker

1 Läs mer >>
Det här är mina favoritmuffins när det är som bäst. Riktigt kladdiga och super goda kladdkakemuffins. Vispa ihop smeten och kör cirka 12 minuter i ugnen. Dom sjunker ihop i mitten men det gör inget för då kan man fylla dom med grädde.

16  st små muffins

 

1 tsk vaniljsocker

2 dl strösocker

2 ekologiska ägg

50 g smör

0.5 dl matolja

1 dl ljus sirap

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

2 dl vetemjöl

1 nypa salt

100 g mörk choklad

Vispgrädde och färska bär till garnering

 

Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad och blanda den med smeten. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt  eller i en långpanna och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
Garnera kladdkakemuffinsen med en klick lättvispad grädde och lite strössel.
 
 
 
 
 

Kladdkakemuffins

0 Läs mer >>
Jag ville testa att göra en Brownie som inte skulle vara som alla andra med nötter och sånt. Utan jag valde att blanda Oreokex och Marabou choklad.
Jag hade inte så mycket Oreokex när jag gjorde detta så jag satte till Marabou choklad också och det gick ju lysande.
Ett vinnande koncept helt enkelt.
 
175 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
½ dl ljus sirap
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker
½  tsk salt
1 ½  dl kakao av god kvalitet 
1 ½  dl vetemjöl
1 pkt Oreo cookies
1 Marabou choklad
 
Gör så här:
 
Värm ugnen till 200 g
Klä en långpanna med bakplåtspapper
Vispa smör och socker ljust och fluffigt, tillsätt sirap, därefter 1 ägg i taget under vispning.Rör ner vaniljsocker, salt och kakao, rör även ner vetemjöl, blanda allt till en jämn smet. Häll ner smeten i långpannan, dela Oreo kakorna i 2 bitar och tryck ner i brownie smeten. Tryck även ner Marabou choklad så blir det lite kladdigare och lite godare.Grädda mitt i ugnen mellan 25-30 min, kakan ska vara kladdig i mitten.Låt svalna helt innan den skärs upp

Tips: Den här kakan blir godast om man gör den dagen innan så den får stå till sig lite.

 

 

 Kakan innan den besökt ugnen

 
Jag åt min bit med lite rosa vispade grädde
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oreo brownies

2 Läs mer >>
Dom här goda kakorna hittade jag på en bakblogg jag följer och dom har verkligen allt man kan tänka sig.
En mjuk och härlig insida med marshmallows och en krispig cookie utsida som en riktig kaka ska ha. Så kolla gärna in den här bloggen där klan ni hitta fler goda recept.
 
http://blogg.mama.nu/bakverkochfikastunder/category/choklad/
 
2 Äggvitor
2.5 dl Florsocker
1 dl Kakao
1 tsk Vaniljsocker
50 g Mörk choklad
2 dl Mini marshmallows
 
Gör så här :
 
Vispa ihop äggvitor och florsocker. Rör ner kakao, vaniljsocker och smält choklad. Rör till sist ner marshmallows. Klicka ut 12 st kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 gr i 10 min. Låt svalna innan de lossas ifrån bakpappret.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

Marshmallows kladdkak...

2 Läs mer >>
Jag tycker att bakning ska handla om att det ska vara roligt att baka och att det ska vara gott men om det då dessutom är enkelt ja då är det riktigt roligt att baka.
Om man gillar att baka så är det här absolut ett recept som man ska testa för det är så himla enkelt.
Det blir kanske 10 - 15 st men det beror på hur stora man gör dom.
 
 
1 paket Mariekex
1 tub kolasås
1 Marabou choklad 200 g ( den stora )
 
Gör så här :

Ta Mariekexen och smula ner dom till smulor. När du gjort det så tömmer du ut hela kolasåsen över kexsmulorna och blandar väl.
Tryck ut smulblandning i en form med bakplåtspapper och sätt in den i frysen.
Under tiden den stelar till sig i frysen så smälter du chokladen. När kakan är klar i frysen och har stelnat till sig så tar du den smälta chokladen och häller det över kaka.
Fördela chokladen så hela kakan blir täckt av chokladen. In med formen i frysen igen så chokladen stelnar.
När chokladen har stelnat så skär du så stora bitar som du vill ha.
Förvaras i frysen.
 
 
 
 
 Mariekex och kolasås
 
 
 
Marabou choklad  
 
 
Den färdiga kexkakan
 
 

Super goda kexbitar

0 Läs mer >>
100 g Smör

100 g Mörk choklad

1.5 dl Strösocker

2 dl Vetemjöl

1 tsk Bakpulver

En nypa salt

2 ägg

100 g Marabou black saltlakrits

 

Fudgen :

100 g mörk choklad ( eller valfri choklad efter smak) 

1 dl Vispgrädde

2 msk Smör

 

Gör så här :

Smält smöret och chokladen i en kastrull.

Blanda ihop dom torra ingredienserna och rör ihop. Tillsätt äggen. Häll ut i en tex springerform eller en pajform.

Hacka lakritschokladen grovt och strö den ovanpå kakan. Tryck ner dom större bitarna något.

Grädda på 175 grader i ca 15 minuter. Låt kallna helt.

Gör fudgen som ska vara uppepå kakan.

Värm grädde, chokladen och smöret i ett vattenbad och rör till en blank och slät kräm. Häll på den kalla kakan. Låt stelna i kylen. Den var verkligen super god.Jag använde mig av ljus choklad istället för mörk men det är bara för att jag tycker personligen bättre om ljus choklad. Men det är ju en smak sak. Kakan var verkligen jätte god.

 

 
 

Maraboulakrits kladdk...

6 Läs mer >>
Vill man ha ett väldigt lätt och otroligt gott recept på en kaka så ska man absolut göra dessa mumsbitar.
Man behöver bara ha 3 ingredienser hemma och dom har man kanske ändå hemma så då kan man ju passa på att baka något gott av dom.
 
Det blir kanske 10 - 15 st beror på hur stora man gör dom.
 
Det du behöver är :
 
1 tub chokladsås
1 paket Mariekex
1 Odense nougat 250 g  ( eller vilken nougat sort man gillar bäst)
 
 
Gör så här :
 
Krossa Mariekexen och häll smulorna i en bunke. Det behöver inte vara jätte små smulor det gör inget om det är lite blandat.
Nu tar du chokladsåsen och tömmer hela tuben över kexsmulorna. Jag gjorde så att jag skar bort toppen på chokladsåsen med en kniv då var det mycket lättare att få ut såsen.
Blanda detta väl och häll ut blandningen i en form. Jag tog bara en liten bricka som jag la bakplåtspapper på. Prova forma blandningen lite så det blir som en liten kaka av den.
Sen stoppar man in allt i frysen tills det stelnar. Under tiden så smälter man nougaten över vattenbad tills det är helt smält.
När själva kexbiten är klar i frysen så tar ni ut dom och skär dom i så stora bitar som ni vill ha dom.
Nu är det dags att doppa bitarna i den smälta nougaten se nu till att bitarna blir ordentligt täckta av nougaten sätta dom i en form med bakplåtspapper och in med dom i frysen tills dom stelnat.
Jag kallar dom för mumsbitar och det kan man lugnt säga att det är.
MUMS !
 
 
Mariekex och chokladsås
 
 
Nougaten
 
 
Färdiga kakan när den är på plats på brickan innan den ska i frysen.
 

Den färdiga mumsbiten direkt från frysen
 
 
Från frysen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pernillas mumsbitar

0 Läs mer >>
Jag älskar att kunna testa något nytt och att få bland ihop lite egna blandningar när jag bakar så idag var det dags för en super god chokladtårta med Marabou jordgubbsglasyr.
Om man älskar choklad så mycket som jag gör då måste man prova baka denna tårtan.
 
 
Chokladtårta med glasyr:

2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 nypa salt
1 dl smält smör el margarin

Glasyr:

185 g Marabou jordgubb ( en stor chokladkaka )
1 dl vipsgrädde
25 g smör
Strössel till garnering

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda om. Tillsätt äggen och smöret och rör om ordentligt. Häll upp smeten i en smord springform och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter. Låt kakan svalna och stjälp upp på ett fat.

Blanda choklad och grädde i en kastrull och koka upp på svag värme. Ta kastrullen av plattan när chokladen har smält. Tillsätt smöret och rör om. Häll glasyren över kakan och låt stå några timmar. Servera med lite grädde.
 
 
 
 
 
 
 

Pernillas super goda ...

1 Läs mer >>
Nu ska ni få ett recept på en kaka som jag inte kan sluta baka. Den sprider sig som en eld på bakbloggar och alla kan nog säga samma sak. Den är så himla god att det är lika bra att baka dubbel sats direkt. Man kan inte ta  en kaka utan det blir många fler. Jag har mina i frysen för att inte äta upp alla direkt och för att det ska finnas kvar så jag kan bjuda min gäster på dom.
 
Receptet kommer från super bakbloggen :http://www.femme.se/bambi/2013/09/26/your-all-time-favorite/
Gör ett besök på hennes blogg den är gudomlig.
 
 
 
12 marshmallows (i tredjedelar)
1 ½ dl kakao
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
115 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
2 dl strösocker + ½ dl att rulla kakorna i
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
 
1. Klipp marshmallowsen i tredjedelar och ställ in i frysen medan du förbereder kakdegen.
2. Sätt på ugnen på 200 grader.
3. Blanda smör, farinsocker och socker till en jämn massa.
4. Tillsätt ägg och vaniljsocker. Blanda väl.
5. Blanda i vetemjöl, bikarbonat, salt och kakao lite åt gången.
6. Rulla en liten boll runt om varje marshmallow bit. Detta kan bli väldigt kladdigt, men det brukar hjälpa att tvätta av händerna emellan åt och att rulla degen till en boll först och sen trycka in marshmallow-biten.
7. Rulla varje boll i strösocker och grädda sedan i ugnen i 4-5 minuter.( beror på ugn jag gräddade mina i säkert 8-0 min) Man ser när kakorna är klara då blir dom platta och spricker upp lite.
 
 
 

 
                                   Lycka till och passa på att testa dessa för ni kommer inte ångra er.
 

Chocolate marshmallow...

0 Läs mer >>
Jag har bakat Snickerskakor och dom är ju verkligen en personlig favorit
 
 1 burk jordnötssmör (350g)

1 dl socker

1 dl sirap

10 dl cornflakes

1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

200 g choklad till garnering


Gör så här :

Smält samman jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull (Obs, det får inte koka). Rör då och då

Krossa flingorna och blanda ner i kastrullen tillsammans med vaniljpulvret. Rör om.

Bred ut röran på ett bakplåtspapper eller i en bakplåtspapperförsedd form.

Smält chokladen och häll/bred över.

Låt stå svalt en stund och skär sedan i bitar.

 

 
 
 

Snickerskakor

0 Läs mer >>
Jag ville göra en annan version på Rice krispies treats så jag valde att smaksätta med bubbelgum och färga dom rosa. Jag satte dom i muffinsformar för att det inte skulle bli så kladdigt att äta dom. Jag tycker själv att dom
både ser goda ut och smakade verkligen jätte gott. Nackdelen när jag satte dom i muffins formar är ju att det fastna lite när man ska få bort pappret men det var så lite så det gick bra ändå.
Men det är ju något man kan tänka på.
 
3 msk Smör
300 gram marshmallows
1.5 l Rice krispies
Bubbelgum essens
Röd karamellfärg
 
Gör så här :
 
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll i marshmallows och smält den under omrörning, se
till att blandningen inte bränns fast i botten på kastrullen. När allt smälts ta bort kastrullen från plattan
och tillsätt Rice krispies ( och ev smaksättning) Blanda ordentligt.
 
 
 
 
 

Pernillas rosa bubbel...