En delad tårta
Vad ska man säga mer än Mums
3 st ägg
4 dl socker
2 dl mjöl
6 msk kakao
225 gr smör
1 burk karamelliserad mjölk
Smält smöret. Rör ihop ägg, socker, mjöl och kakao. Häll ner smöret i omgångar medans man rör till en jämn smet. Smöra en form med löstagbar kant och häll i hälften av smeten. Fördela kolan över hela smeten. Häll i resten av smeten så att det täcker hela formen. Grädda i 30-35 min i 175 gr. Låt kallna i kyl några timmar eller över natten. Serveras kylskåpskall med en klick grädde och gärna färska jordgubbar.
Den färdiga kakan
100 gram florsocker
1 st ägg
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
250 gram vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 krm salt
ljus eller mörk choklad
Blanda alla ingredienser till en deg, gärna i matberedare. Kan även behöva knådas lite med händerna.
Kavla ut degen till en platta, ca 2 mm tjock.
Gör en mall av bakplåtspapper och skär ut kakorna efter mallen.
Lägg kakorna på bakplåtspapper och gör ett hål högst upp i varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 min,180 grader. Håll koll på kakorna, tiden varierar ganska mycket beroende på tjockleken på kakorna
Låt kakorna kallna.
Smält choklad i vattenbad och doppa ungefär halva kakan i chokladen. Låt chokladen stelna.