0 Läs mer >>
Idag har jag bakat kanelbulls kakor som är mjölk och äggfria.
Dom är så himla söta att titta på och smakar gott också.
 
 
 
6 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker

250g kallt mjölkfritt tärnat smör
6 msk vatten

Blanda torra ingredienser,  blanda sedan ner smöret med fingrarna tills du har små små degsmulor.tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg.

Kavla ut mellan två bakplåtspapper till en stor rektangel ca 5 mm tjock

Blanda 1 dl socker och ett par matskedar kanel och strö över.  Tryck lätt så det fastnar. Rulla ihop så hårt du kan och skär sedan 1 cm tjocka skivor som du trycker till lite på bakplåtspapper/plåt . Pensla med vatten , strö på pärlsocker och grädda i 200° ca 15 min
 
 
 
 
 
 

Kanelbulle kakor

0 Läs mer >>

Jag har bakat strass kakor idag och då passade jag på att göra om receptet så min man och son kunde äta. Så dessa kakor är helt ägg och mjölkfria.

 

Original receptet hittar du här:

http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/strasskakor-med-chokladlinser/

 

Ca 60 st

Ljuvligt spröda, spritsade småkakor med chokladlinser på toppen. Rulla bollar och tryck till dem med en gaffel om du inte har någon sprits.

100 g mjölkfritt smör, rumsvarmt


½ dl florsocker

1 msk vaniljsocker


1 dl potatismjöl


1 ¼ dl vetemjöl

 

Gör så här :

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke.  Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en kladdig deg.

Spritsa ut degen med en stor stjärntyll till små kakor. Krama spritspåsen en stund med händerna om degen är trög. Det går lika bra att forma runda bollar av degen och trycka till dem lite med en gaffel om du inte har någon sprits. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en chokladlins på varje kaka och tryck till lite lätt.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten. Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock i rumstemperatur.

 
 
 
 
 
 

Mjölk och ägg fria st...

0 Läs mer >>
Idag har jag bakat en Daimkaka i långpanna. Den var så himla god och det passade så bra med den krossade Daimen på toppen av kakan.
 
 
200 g smör
3.5 dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 Dubbeldaim
 
Topping:
2,5 Dubbeldaim
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en egen skål
och vänd sedan ner i äggsmeten.
Rör ner det smälta smöret.
Hacka 1 Dubbeldaim fint och rör ner i smeten.
Häll ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.( jag fick ha den inne lite längre)
Provstickan ska vara torr.
 
Medans kakan är i ugnen hackar du resterande Dubbeldaim fint.
Direkt när du tagit ut kakan ur ugnen så strör du över den hackade daimen.
Låt kakan svalna och skär sedan i lagom bitar.
 
 
 
Kakan är som en kladdkaka toppat med Daim
 

Daimkaka i långpanna

0 Läs mer >>

Det här receptet är magiskt. Dom kakorna kan man verkligen inte bara ta en av utan det finns en stor risk att det blir några stycken och barnen tycker dom är jätte goda. Alla kakor med godis i är ju så himla gott.

 

Receptet hittade jag här men jag har gjort om det lite.

http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/2014/05/07/daimkakor-daimsnitt/

220 gram smör

4 msk ljus sirap

5 dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 1/2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 st dubbel Daim

 

Gör så här: 

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade daimen .Rulla till små bollar och lägg dom på plåten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Låt kakorna svalna helt på galler.

 
 
 
 
 

Daimkakor

0 Läs mer >>
Idag är det punchrullens dag och jag älskar punchrullar eller som jag säger dammsugare. Dom är ju så himla goda så passa på idag och fira denna underbara bakverk. Jag hinner tyvärr inte baka några egna men jag tycker det går lika bra om inte bättre med köpes dammsugare. Man kan ju köpa dom i olika färger och den rosa är min favorit.
 
8 saker du inte visste om Punchrullen :

Dammsugare är en av Sveriges absolut populäraste kaka. Är det färgen? Är det formen? Eller är det smaken? Eller är det alla tre?

Visste du att dammsugarens ursprung är höljt i dunkel och att det finns motsvarigheter i flera andra länder? Och att den holländska motsvarigheten har ett ganska obehagligt namn?

Kolla in fakta om dammsugaren – bakverket som (nästan) alla älskar!

1) Kärt barn har många namn Dammsugaren kallas också punschrulle, filmrulle och säkring där de flesta av namnen kommer sig av hur den ser ut – dammsugare såg ut så här från 1920-talet och framåt. Fler varianter finns – 150 ohm och fotorulle till exempel.

2) Dansk motsvarighet I Danmark heter motsvarande bakverk trädstammar – även där ett namn som påminner om vad kakan ser ut som.

3) Höljet behöver inte vara grönt Höljet är oftast gjort av grön marsipan även om det också finns andra varianter av färger, påfallande ofta i pastell. I samband med svenska nationaldagen så bakar vissa konditorier dammsugarna i färgerna gult och blått, ja, de ser ganska udda ut.

4) Innehållet – kaksmulor och arrak Innandömet är gjort av en deg som smaksätts med punsch och eller arrak. Degen sägs ha rester från andra kakor i sig – ett sätt att använda alla kakrester i en superkaka. Hur och när bakverket uppstod vet man inte riktigt - förmodligen har det funnits varianter lika länge som det funnits arrak.

5) Märgpipa i Holland Märgpipa, känns det fräscht? I Holland finns en kaka som ser ut som dammsugaren men som har vit färg istället för grön. Även om utseendet är liknande så är smaken inte samma – om du är på besök i Holland och blir sugen på punschrulle så får du baka din egen.

6) Punschrullens dag Punschrullens dag firas den 7 mars och den särskilda dagen hade premiär 2014.

7) 244 dammsugare testade och betygsatta Stockholmaren Mats Karlsson har till dags dato testat inte mindre än 244 olika varianter av dammsugare. Hans favorit hittar du på Amandas brödbod i Östermalmshallen i Stockholm. Dammsugs-älskare – vallfärd till Östermalm anbefalles! Var den sämsta hittas får du kolla på sammanställningen på Mats Karlssons sajt.

8) Varianter av alla de slag De stora tillverkarna, Delicato och Godbiten till exempel, har med jämna mellanrum slagit till med udda smak-kreationer i punschrullens skepnad. Ingefära, svartvinbär, pepparkaka är några av smakerna som vi kunnat testa - med färger i alla möjliga skalor. Fler lär komma men punschrullen i original anses fortfarande vara bäst.

 
 
Bildresultat för punschrulle recept
 
 
 
 
Bildresultat för punschrulle recept

Punchrullensdag

0 Läs mer >>
Idag har jag bakat så otroligt goda kakor med Dumle.
Dom är perfekta att ta med sig i skogen nu när det är sportlov.
 
Här hittade jag receptet:http://bliminjast.se/2013/may/sega-dumlesnittar.html gå gärna in och kolla in fler ur goda bakrecept.
 
 
ca 45-50 stycken
 
200 gram margarin
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
ca 10 stycken Dumlekolor
 
Tips !
Ett tips innan ni börja baka. Jag gjorde precis efter receptet och jag tyckte inte att det blev bra så då tänkte jag att jag kan tipsa er på vad jag hade gjort annorlunda om jag gör om dom någon gång.
Då skulle jag bara haft Dumle i smeten och inte tryckt några Dumle uppe på kakan innan man gräddar dom.
Det är Dumle i smeten och det räcker för dom flyter ju ut en del och när det är kola i smeten så har kolan en förmåga att fastna på plåten.
 
Gör så här:
 
Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät deg.
Hacka 6-7 Dumlekolor i små bitar och häll ner i smeten. Rör om så att alla kolor blandas med smeten.

Dela degen i tre delar och rulla ut till längder.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg.

Hacka resterande Dumlekolor, ca 3-4 stycken, i små bitar. Strö över bitarna över längderna och tryck till lite lätt så de fastnar i degen.

Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna lite. Skär sedan sneda snitt med en vass kniv.

 

 

 

 

Dumle snittar

0 Läs mer >>
Nu finns det en Gilla knapp under varje inlägg som jag skriver. Ni får jätte gärna trycka på den om det är något inlägg ni tycker extra mycket om.
Hoppas jag får många gilla då blir jag glad.
 

Gilla knappen