Punchrullensdag

Idag är det punchrullens dag och jag älskar punchrullar eller som jag säger dammsugare. Dom är ju så himla goda så passa på idag och fira denna underbara bakverk. Jag hinner tyvärr inte baka några egna men jag tycker det går lika bra om inte bättre med köpes dammsugare. Man kan ju köpa dom i olika färger och den rosa är min favorit.
 
8 saker du inte visste om Punchrullen :

Dammsugare är en av Sveriges absolut populäraste kaka. Är det färgen? Är det formen? Eller är det smaken? Eller är det alla tre?

Visste du att dammsugarens ursprung är höljt i dunkel och att det finns motsvarigheter i flera andra länder? Och att den holländska motsvarigheten har ett ganska obehagligt namn?

Kolla in fakta om dammsugaren – bakverket som (nästan) alla älskar!

1) Kärt barn har många namn Dammsugaren kallas också punschrulle, filmrulle och säkring där de flesta av namnen kommer sig av hur den ser ut – dammsugare såg ut så här från 1920-talet och framåt. Fler varianter finns – 150 ohm och fotorulle till exempel.

2) Dansk motsvarighet I Danmark heter motsvarande bakverk trädstammar – även där ett namn som påminner om vad kakan ser ut som.

3) Höljet behöver inte vara grönt Höljet är oftast gjort av grön marsipan även om det också finns andra varianter av färger, påfallande ofta i pastell. I samband med svenska nationaldagen så bakar vissa konditorier dammsugarna i färgerna gult och blått, ja, de ser ganska udda ut.

4) Innehållet – kaksmulor och arrak Innandömet är gjort av en deg som smaksätts med punsch och eller arrak. Degen sägs ha rester från andra kakor i sig – ett sätt att använda alla kakrester i en superkaka. Hur och när bakverket uppstod vet man inte riktigt - förmodligen har det funnits varianter lika länge som det funnits arrak.

5) Märgpipa i Holland Märgpipa, känns det fräscht? I Holland finns en kaka som ser ut som dammsugaren men som har vit färg istället för grön. Även om utseendet är liknande så är smaken inte samma – om du är på besök i Holland och blir sugen på punschrulle så får du baka din egen.

6) Punschrullens dag Punschrullens dag firas den 7 mars och den särskilda dagen hade premiär 2014.

7) 244 dammsugare testade och betygsatta Stockholmaren Mats Karlsson har till dags dato testat inte mindre än 244 olika varianter av dammsugare. Hans favorit hittar du på Amandas brödbod i Östermalmshallen i Stockholm. Dammsugs-älskare – vallfärd till Östermalm anbefalles! Var den sämsta hittas får du kolla på sammanställningen på Mats Karlssons sajt.

8) Varianter av alla de slag De stora tillverkarna, Delicato och Godbiten till exempel, har med jämna mellanrum slagit till med udda smak-kreationer i punschrullens skepnad. Ingefära, svartvinbär, pepparkaka är några av smakerna som vi kunnat testa - med färger i alla möjliga skalor. Fler lär komma men punschrullen i original anses fortfarande vara bäst.

 
 
Bildresultat för punschrulle recept
 
 
 
 
Bildresultat för punschrulle recept

Kommentera här: