Chokladmosse tårta med polkagrisar ( helt glutenfri )
Min födelsedags tårta i år blev en annorlunda tårta. Den här hade jag aldrig gjort innan men jag kommer absolut göra om den.
Så himla god tårta som är helt glutenfri.
Det va länge sen jag åt något som var så himla gott. Den här tårtan hade en underbar smak och att det var polkagrisar i gjorde att den blev lite extra god. Det var så himla gott med crunchet i moussen.
Den lena chokladsmaken mot crunchen var en underbar kombo.
Botten:
200 g mandelmassa
2 st ägg
2 msk kakaopulver
Chokladmousse :
200 g Mjölkchoklad
4 dl Grädde
Polkagrisar efter smak och tycke.
Jag tog kanske 1 dl till kakan och sen bara några matskedar till dekoreringen på toppen av tårtan.
Mandelbotten:
Smöra och bröa en kakform med löstagbar kant 22 centimeter i diameter. Riv mandelmassan grovt. Blanda ägg, mandelmassa och kakaopulver till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda kakan på 175 grader i 15– 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
Chokladmousse:
Smält chokladen i mikrovågsugn tills chokladen är smält. Vispa grädden. Hacka polkagrisarna i en mortel i ganska små bitar.(spara lite av polkagriskrosset till garnering) Häll polkagris krosset i en skål och häll den smälta chokladen över polkagrisarna och blanda. Häll i grädden och blanda chokladblandningen med stora luftiga tag till en jämn mousse.
Fyllning:
Låt kakan vara kvar i formen. Skär försiktigt loss kanten och se till att den lossnat ordentligt runt kanten. Häll över moussen. Jämna till ytan med en slickepott. Låt moussetårtan stå i frysen i 3 timmar. När tårtan vilat klart lossa den försiktigt runt kanten med hjälp av en kniv. Ta sedan försiktigt av kakformens ringdel. Garnera med lite krossade polkagrisar på toppen.
Så här stora bitar av polkagrisarna hade jag i tårtan.
Den färdiga tårtan
Tårtan utan kant
Den var jätte god
skriven
Gott